İtalya’nın karşı kıyısında bulunan Karadağ, Avrupa’nın merkezinde yer alan eşsiz bir Balkan ülkesidir. Karadağ’a hava yolu ile ulaşım, ülkenin başkenti Podgorica ve Tivat üzerinden gerçekleşir. Öte yandan Hırvatistan – Dubrovnik Havaalanı da yoğun olarak tercih edilmektedir. İstanbul’dan Karadağ’a direkt olarak uçuş süresi yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika sürmektedir. 2006 yılında referandumla Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ, bu tarihten itibaren yüzünü Avrupa’ya çevirmiş ve Avrupa Birliği’ne giriş sürecini başlatmıştır. 2012 yılından bugüne süren müzakereler sonucunda, Avrupa Birliği uyum yasalarından 35 başlığın hepsini açmış olan Karadağ’ın 2025’te birliğe tam üye olması beklenmektedir. 2017 yılında NATO üyeliğini de gerçekleştirmiş olan Karadağ, gelişme sürecinin sunduğu fırsatların bir sonucu olarak tüm dünyadan farklı ölçeklerde yatırımcıları kendisine çekmektedir. Yabancı yatırım alma sıralamasında dünyada 16. durumda olan Karadağ, refah seviyesi yüksek bir ülke olarak tanımlanır.
Karadağ’da Şirket Kurulumu ve Yönetimi
Günümüzde Karadağ’da 1 Euro sermaye ve 4 evrakla, yalnızca 10 gün içerisinde şirket kurulumu yapmak mümkündür. Kurumlar vergisinin %9 dan başlaması nedeni ile vergi avantajları sunan Karadağ’da son 8 yılda kurulan yabancı şirket sayısı ise 50.000’in üzerindedir. Bunların arasında binin üzerinde doğru faaliyet gösteren, sahipleri Türk şirketler bulunmaktadır. Karadağ’da şirket kurulumu ve sonrasında alınan oturuma ve çalışma izinleri, ülkenin hem AB’ye giriş sürecinde olmasıdan dolayı önem kazanmaktadır.
Mali Müşavirlik Hizmetleri
Özellikle yabancı bir ülkede şirket yönetmek bilgi, tecrübe, dikkat ve takip gerektirir. Muhasebenin tam ve doğru tutulması, vergilerin ise eksiksiz ve zamanında ödenmesi çok önemlidir. AB’ye girme sürecinde olan Karadağ’da, ülkenin kendi Mali Müşavirleri bile her gün değişen ve yenilenen kanunlar çerçevesinde şirketlerin doğru yönetimi konusunda son derecede zorluk çekmektedir. Ülkede gelişmeleri yakından takip eden, her konuda güvenebileceğiniz, doğru bir Mali Müşavire ihtiyacınız vardır. Mali Müşavirlik ve muhasebe hizmetlerimiz ile şimdiye kadar kurulumunu yaptığımız 50’ye yakın şirkete titizlikle hizmet vermekteyiz. Şirketlerin kurulumunu yaptıktan sonra fatura kesme, fatura kabulü, bankacılık hizmetleri, ödeme yapma, gümrük işlemleri, çalışan girişleri, SGK ödemeleri, vergi beyanları, yıl sonu kapanışları, vb. şirketinizin aksamadan işlemesi için gereken tüm hizmetleri danışanlarımıza sunmaktayız.
Vergi Planlaması ve Yasal Destek
Gider gösterme, KDV mahsup etme, KDV geri alma gibi vergi yükünüzü mümkün oldukça azaltacak stratejiler geliştirmekteyiz. Ticaret esnasında şirketinizin ve sizin herhangi bir yasal açığınız olmadığından emin olabilmeniz ve güvenle yatırımlarınıza devam etmeniz için her adımda yanınızdayız.
Gümrük İşlemleri
Karadağ’a ithalat veya ihracat yapmak istediğinizde, ya da herhangi farklı iki ülke arası ticaretten elde ettiğiniz gelirlerin beyanında, ithalatçı belgesi, şirket faaliyet kapsamları, gümrük belgelerinin Gelirler İdaresi’ne beyanı gibi hizmetlerde, deneyimli Gümrük Müşavirlerinin desteği ile ticaretinizin aksamadan devam etmesi için de hizmet veriyoruz. Karadağ – AB ülkeleri ve Karadağ – Türkiye arasında özel gümrük anlaşmaları bulunmaktadır. Bu özel gümrük anlaşmaları çoğunlukla gümrük vergisinin olmadığı bilgisini verir. Dolayısıyla Karadağ ile ticaret yapmak son derece kolay ve masrafsızdır.
Oturma ve Çalışma İzinleri
Karadağ’da mülk alımına bağlı olarak verilen tüm oturumlar aslında bir oturma “VİZE” sidir. Bu vizeler sadece 1 yıl geçerlidir. 1. yılın sonunda vizeniz bittiğinde ülke sınırları içerisinde ikamet etmiyorsanız vizeniz yenilenmez. Tekrar vize almak için her yıl yeniden müracaat etmeniz gerekir. Aile fertleri ve tapu ortakları oturma vizesi alamazlar. Ülkede ancak şirket kurulumuna bağlı oturma ve çalışma izni alındığı takdirde haklarınızın devamlılığı olabilir ve aile birleştirme kanunları çerçevesinde aileniz de bu haklardan yararlanabilir., oturma ve çalışma izni alabilir. Eğer şirket kurulumunuz yapılır ve buna bağlı oturma ve çalışma izinleriniz alınır ise, süreci takiben her ay muntazam SGK primi ve vergi öder ve ülkede bir vergi mükellefi haline gelirsiniz. Oturma ve çalışma iznini beraber aldığınızda, ülke yakın gelecekte AB’ye girdiğinde, Schengen ülkelerinde geçerli olacak haklardan da ancak şirketiniz varsa yararlanabilirsiniz. Karadağ AB’ye girip Schengen ülkesi olduktan sonra, sadece “Oturma ve Çalışma İzni” olan kişiler ve aileleri Schengen ülkelerinde kendilerine bir gelecek imkanı yaratabilirler. Bunu takiben Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı elde ederler. Bu doğrultuda istedikleri herhangi bir Schengen ülkesinde de “Oturma ve Çalışma İzni” hakkını elde etmiş olurlar. Şirket sahibi olarak Karadağ’da bu izinlerinizi 5 yıl boyunca, aralıksız bir şekilde devam ettirip, muhasebenizi muntazam yönetirseniz, 5.yılın sonunda izinlerinizin kalıcıya dönme hakkını kazanırsınız. İzinlerinizin kalıcıya dönme hakkını elde etmek için şirketinizin kar etme zorunluluğu yoktur. Kalıcı izinlerinizi aldıktan sonra bu izinler artık ömür boyu sizin olacağından arzu ederseniz şirketinizi daha sonra kapatabilir, SGK ve muhasebe hizmetleri yükünden kurtulabilirsiniz. Veya o günkü “yabancıların emeklilik hakkı” kanunlarına göre emeklilik planı yapabilir, belki şirketinizi kapatmak istemezsiniz. Karadağ’da mülk alımına bağlı herhangi bir vatandaşlık hakkı kazanımı yoktur. Bu konuda ülkede sadece 3 yıl içinde 2.000 kişiye verilmek üzere bir pasaport programı açıklanmıştır.
Şirket kurulum aşamaları nelerdir?
İstanbul ofisimiz şirket kurulumu için gerekli olan evrakları hazırlamanız konusunda size en ince ayrıntısına kadar yardımcı olur. Bu evraklar Tivat ofisimize gönderilir ve şirket kurulumunuz gerçekleşir. Ardından Tivat ofisimiz sizi Karadağ’a davet eder ve varışınız itibariyle sizi her detayda yönlendirir. Daha sonrasında oturma ve çalışma izinleriniz için resmi süreci sizinle beraber başlatır. 2 gün süren bu işlemlerden sonra ekibimiz sizi havalimanına geri bırakır.
Şirket kurulum süreci sonrasında size sunduğumuz danışmanlık hizmeti devam eder. Yasal değişiklikleri yakından takip etmekte olup, bu değişikliklere bağlı olarak atılması gereken adımlar konusunda sizi bilgilendirerek izlenmesi gereken prosedürleri sizinle beraber yürütmekteyiz. Bir sonraki yıl yenilenme süreci başlamadan 60 ve 30 gün öncesinde sizi bilgilendirip, her yıl evrak kontrollerini yeniden yapmaktayız. Sizi yine her yıl havalimanında karşılayıp resmi süreci beraber tamamladıktan sonra tekrar havalimanına geri bırakmaktayız. Sizinle birlikte takip ettiğimiz 5.yılın sonunda ise oturma ve çalışma izinlerinizin kalıcıya dönme hakkını elde etmiş olursunuz.
Karadağ’ın siyasi ve hukuk sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Karadağ 3 Haziran 2006 tarihinde bağımsız bir ülke haline geldi. 2006 öncesinde, Karadağ Sırbistan ile bir devlet birliğine sahipti. Karadağ’da parlamenter demokrasi mevcuttur. Hukuk sistemi ise Kıta Avrupası hukuk sistemidir.
Karadağ’ın siyasi ve hukuk sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Karadağ 3 Haziran 2006 tarihinde bağımsız bir ülke oldu. Bundan önce, Karadağ Sırbistan ile tek devlet oluşturuyordu. Karadağ’da Parlamenter Demokrasi mevcuttur. Karadağ’daki hukuk sistemi Kıta Avrupası hukuk sistemidir.
Karadağ Türk vatandaşlarına vize uyguluyor mu?
Türk vatandaşları Karadağ’a vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. Türk vatandaşları geçerli pasaportları ile Karadağ’a giriş yapabilir ve 90 güne kadar Karadağ’da kalabilir.
Karadağ’da kimler yaşıyor?
Karadağ Ortodoks Hristiyan, Müslüman, Musevi, Katolik, Protestan ve diğer mezheplerden oluşan çok dinli bir devlettir. Nüfusunun yüzde 19’u Müslüman olan Karadağ’da Osmanlı’nın izlerine rastlamak mümkündür.
Karadağ AB’ye girecek mi?
Karadağ ile Avrupa Birliği arasında 15 Ekim 2007 tarihinde İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu anlaşmayı imzalayarak Karadağ, Batı Balkan ülkeleri arasında bu anlaşmayı imzalayan 4. ülke olmuştur. Aralık 2010 tarihinde Karadağ AB aday ülkesi olup, 29 Haziran 2012 tarihinde ise AB üyeliğine yönelik müzakerelerin başlamasına dair karar verilmiştir. AB uyum yasalarındaki 35 başlığın hepsini açmış olan Karadağ’ın 2025 yılında AB’ye girmesi beklenmektedir.
Karadağ’ın AB’ye girmesi ne gibi avantajlar sağlar?
Karadağ, Avrupa Birliği’ne girdikten sonra, öncesinde alınmış oturma ve çalışma izinlerine sahip her birey, tüm Schengen ülkelerine vizesiz girme imkanına sahip olacak ve Avrupa’da seyahat etmek, ticari faaliyet göstermek, oturma ve çalışma izinleri olanlar için çok daha kolay olacaktır.
Karadağ Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) üye mi?
Karadağ, 29 Nisan 2012 tarihinde DTÖ’nün bir üyesi haline gelmiştir.
Limited şirketinin kaydı için istenilen minimum sermaye ne kadardır?
Şirketimi kurmak için Karadağ’da mı yaşamalıyım?
Şirketinizin aktif ticari faaliyet göstermesi gerekmemektedir. Şirket kurulumunu takip eden bir yıl içinde sosyal sigorta primlerinin düzenli ödenmesi, mali müşaviriniz ve muhasebeciniz tarafından şirketin muhasebesinin düzenli bir biçimde tutulması, vergi beyannamelerinin muntazam verilmesi, şirketinizin yaşaması, oturma ve çalışma izinlerinizin devamı için yeterlidir. Şirket 5 yıl faaliyet gösterdikten sonra, 5.yılın sonunda oturma ve çalışma müsaadelerinizin kalıcı olma hakkını elde edersiniz.
Gayrimenkul alma yoluyla, oturma izni alsam yeterli olur mu?
Karadağ’da mülk alımına bağlı olarak verilen tüm oturumlar aslında bir oturma VİZEsidir, gerçek bir oturma izni ile eş değer değildir. İsim benzerliğinden dolayı bugün tüm kurumlar bu vizeye oturma izni olarak hitap eder fakat hakları farklıdır. Mülkünüzü sattığınız gün oturma izniniz sona erer. Ayrıca mülk alımına bağlı oturma izinleri AB’ye girildiğinde iptal edilecektir. Bu süreç Bulgaristan’da ve Romanya’da da yaşanmıştır. 50 – 100.000 Euro’ya Karadağ’da bir mülk alıp, buna bağlı olarak oturumunuzun ömür boyu devam etmesini ne yazık ki beklememelisiniz. Gayrimenkul satın alınması vatandaşlığa yönelen bir sürece tekabül etmez. Olası bir vatandaşlık için şirket, muhasebe hizmetleri, ofis kiraları, vergi, sigorta ve emeklilik prim ödemeleri gibi ödemelerin var olup, ülkeye bir katma değer katıyor olmanız gerekmektedir.
Vergi avantajları nelerdir?
Karadağ’da Kurumlar Vergisi oranı %9’dan başlar. Bürokrasinin hızlı ilerlediği Karadağ’da şirket kurulumu gerçekleştirmeniz halinde tüm dünyaya fatura kesebilir, tüm dünyadan şirketinize fatura girişi yapabilirsiniz. Ayrıca Karadağ “Onshore” bir ülkedir. Karadağ Avrupa Birliği üyesi olduğunda edindiğiniz tüm haklar geçerliliğini sürdürüyor olacaktır. Buna ek olarak dünyadaki ve Karadağ’daki tüm masraflarınızı vergiden düşme hakkınız vardır.
Yabancı yatırımcılar Karadağ’da gayrimenkul hakları edinebilirler mi?
Yabancı yatırımcıların Karadağ’da şirket tesisleri, iş yerleri, daire, yaşam ve inşaat alanları gibi gayrimenkul alım hakları vardır. Yabancı yatırımcılar bir yerli vatandaşın da hakkı olduğu gibi miras yoluyla gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakları talep edebilmektedir.
Karadağ’da işçi çalıştırma maliyetleri nedir?
Karadağ’da istihdam maliyetleri diğer Avrupa ülkelerinde göre oldukça düşüktür. Lokal, vasıfsız bir çalışan için asgari ücret net 450 Euro’dur.
Yabancı yatırımcı kâr transferini serbest yapabilir mi ve hangi şartlar altında yapılır?
Vergisi ödendiği müddetçe ülkeden uluslararası para transferi serbestçe yapılabilmektedir.
Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcıdan farklı olarak farklı vergilendirmeye tabi tutulabilir mi?
Hayır. Yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcıdan farklı bir vergilendirmeye tabi tutulmaz.
Karadağlılar AB’de serbest dolaşıma sahip midir?
Evet, Karadağlılar ülke henüz AB’ye girme sürecinde olduğu halde AB’de serbest dolaşım hakkına sahiptir.